Krisen i Midtøsten har vart i mange tiår, men eskalerte dramatisk for et års tid siden. Først i Gaza, så i de okkuperte områdene på Vestbredden, og nylig i Libanon. De menneskelige lidelsene er enorme, og kritikken mot Israel blir stadig skarpere. Jevnlig fremmes det krav – også for internasjonale domstoler – om at tredjestater må involvere seg for å stoppe eller begrense Israels krigføring.
Nasjonalt har responsen vært varierende, og omdiskutert. I Nederland skal høyesterett ta stilling til om det gitt omstendighetene er forbudt å eksportere jagerflydeler til Israel. Hos oss har Utenriksdepartementet publisert et notat om Norges forpliktelse til å forhindre folkemord, hvor det legges til grunn at «Norge ikke er i en posisjon som tilsier en streng aktsomhetsnorm».
Hvilke folkerettslige plikter har tredjestater, som Norge, til å iverksette tiltak? Hvilke plikter har tredjestater til å forhindre folkemord, brudd på krigens folkerett, og andre folkerettsbrudd? Hvilke aktive tiltak kan og må tredjestater sette i verk? Hvilke handlinger må tredjestater avstå fra?
Norsk forening for internasjonal rett inviterer til et åpent møte om disse og lignende spørsmål mandag 28. oktober klokken 14:15. Møtet innledes med korte bidrag fra et panel bestående av tre eksperter, før vi åpner for diskusjon og innspill fra salen.
Her er innlederne, og de temaene de skal ta for seg:
- Professor Camilla Guldahl Cooper:
Tredjestaters plikter etter Genévekonvensjonene og krigens folkerett. - Professor Gentian Zyberi:
Tredjestatsforpliktelser og rettsprosessene ved ICJ og ICC. - Professor emeritus Geir Ulfstein:
Tredjestaters plikter når det gjelder de okkuperte områdene.
Møtet avholdes i et hybrid format. Vi treffes fysisk i Domus Juridica, Kristian Augusts gate 17, Auditorium 2 (i byggets andre etasje). Her vil også innlederne være fysisk til stede. De som ønsker å delta digitalt fra egen PC kan klikke på denne Zoomlenken på tidspunktet for møtet.